Vannak történetek, amiken csak utólag lehet nevetni

A családomban nemrég történt egy olyan esemény, amin utólag már tudunk mosolyogni, azonban amikor megtörtént, akkor nem találtuk annyira viccesnek a dolgot. Múlt karácsonykor történt egy amúgy is lelkileg megterhelő időszak után, hogy a nemrég elkészült nyári konyhánk, ami a ház mellékeként lett építve, egy baleset folyamán teljesen kiégett. Olajban sütöttünk valamit, ám nem figyeltünk oda, hogy rendesen elzártuk – e a gázt a tűzhelyen vagy sem, és végül mint kiderült, nem zártuk el. 20 perc alatt az olaj begyulladt, és nagyon sok minden a tűz martalékává vált, ráadásul mindez karácsony előtt néhány nappal történt. Így már alapból meg volt alapozva az ünnep hangulata. Rengeteg munkával végül 3 nap alatt sikerült a romokat eltakarítani és a koromtól teljesen feketévé vált falakat újra fehérre festeni. Persze mindez nem sikerült volna a családunk segítsége nélkül, a mai napig nagyon hálásak vagyunk nekik. Mostanában már jókat szoktunk ezen derülni, hogy tetőtől talpig mennyire kormos volt mindenki, és hogy mennyire sikerült a legjobbat kihoznunk ebből a helyzetből, de ott és akkor ezt nem így gondoltuk.

Ez után következett a hadakozás a biztosítóval, ugyanis olyan keveset akartak fizetni a bekövetkezett károkért, ami abszolút nem fedezte volna a felújítás költségeit. Természetesen ezt nem akartuk annyiban hagyni, és egy hosszas, fél éven át nyúló vita után kaptunk valamekkora összeget, ami többé – kevésbé fedezte a kiadásainkat. Ekkor döntöttünk el, hogy lakásbiztosítási céget fogunk váltani. Ám a következő kérdés az volt, hogy kihez forduljunk? Ekkor ajánlotta az egyik családi barátunk a pannonsafe.hu oldalt, mert szerinte arra a kérdésre, hogy melyik lakásbiztosítás a legjobb, ez a vállalat a válasz. Úgy voltunk vele, hogy nagy veszítenivalónk nincs, mert a korábbi biztosítónál valószínűleg csak jobbat találhatunk, így ellátogattunk az oldalukra, hogy kicsit tájékozódjunk.

Szerintem az a weboldal azért is nagyon hasznos, mert nem úgy vannak az információk megfogalmazva, hogy csak a szakavatottak értsék meg, hanem úgy, hogy mindenki számára kiderüljön, mi a lényege az egésznek. Jó példa erre szerintem az a rész, ahol arról beszélnek, hogy pontosan mekkora is a megfelelő biztosítási összeg. Mint az kiderül, úgy kell megkötni a biztosítást, hogy nem az ingatlan piaci, forgalmi értéke legyen a mérvadó, hanem az újjáépítés esetleges költségei. Azért fontos, hogy pontosan legyen meghatározva a biztosítási összeg, mert ha esetleg alul van biztosítva az adott ingatlan, akkor hiába történik nagyobb kár, nem fogunk több pénz kapni. Éppen ezért fontos, hogy az esetlegesen bekövetkező változásokat mindig jegyeztessük be a szerződésbe, hiszen az összeg ennek megfelelően fog módosulni. Gondolok itt például gyerek születésére, kisállat vásárlására stb.

Nagyon hálásak vagyunk a barátunknak, hogy segített nekünk rátalálni a megfelelő biztosítóra, és ezáltal sikerült számunkra is kedvező lakásbiztosítást kötni. Mivel nem szerettük volna, ha a korábbi események újra megtörténnének, fokozottan odafigyelünk arra, hogy mindig rendesen el legyen zárva a gáz, és sose maradjon felügyelet nélkül, ha sütünk valamit. Ez egy jó lecke volt arról, hogy a baj milyen gyorsan bekövetkezhet, és hogy fontos az is, hogy az ember megfelelően legyen lebiztosítva. Az ismerőseinknek is el szoktunk mondani ezt a történetet, hogy tanulságul szolgáljon nekik! Sajnos nem minden történet végződik olyan happy enddel, mint a mienk, de egy jó lakásbiztosítással nagy baj nem történhet.