Régi, de vicces történet Pb gáz palackkal

A vicces történetek valós alapjának nemigen lehet utánanézni, főként azért, mert egy idő után már szájról szájra terjednek, és mindenki hozzáteszi a magáét. Valamennyit mindenki színesít rajta, kiegészíti a megjegyzéseivel, sőt, a szereplőket is átnevezheti adott esetben, hogy úgy tűnjön, a sztori a sajátja. Így tehát lehetetlen visszanyomozni, hogy valóban megtörtént-e az eset, vagy csak az élénk nép képzelőerő a felelős, mindenesetre amennyire életszagú némelyik, valószínűleg valós történetekkel van dolgunk. Nekem például az egyik kedvenc ilyen történetem pont Pb gáz palackhoz, és az egyik legismertebb vidéki szokáshoz, a disznótorhoz köthető. Sokan felvonnák a szemöldöküket ennek hallatára, hiszen önmagában egyik sem túl vicces, leszámítva a részegen eső-kelő rokonokat, barátokat. A csattanóhoz azonban szükséges az ittasság, és a tájékozatlanság hiánya.

Mint tudjuk, a disznóvágás egy ünnepi esemény, aminek, hacsak nem kifejezetten hagyományőrző fajtáról van szó, elengedhetetlen része a Pb gáz. Ha esetleg valaki nem tudná: a levágott disznóról az égő gáz segítségével pörzsölik le a szőrt, sörtéket. Ez elengedhetetlen lépés a további feldolgozáshoz, hiszen senki sem szeretne kemény szőrszálakkal találkozni a sonkáján, szalonnáján. Régen ezt szalmatűzzel oldották meg, vagyis az állatot körberakták a száraz, gyúlékony növénnyel, és annak a gyors lángja perzselte le a nemkívánatos szőrzetet. Azonban a Pb gáz használata jóval egyszerűbb, és alaposabb munkát is lehet vele végezni. Na de mire lehet még jó a palackozott földgáz? Apropó, ha valakinek ilyesmihez lenne szüksége gázra, akkor nem kell feltétlenül rohangálnia érte, házhoz is rendelheti! Csak ismerni kell a legjobb gázpalack-telepet, és egy telefon után akár pár órán belül kiszállítják címre a megrendelt palackokat!

Pb gáz

Történt egyszer egy régi kedves ismerősöm elmesélése szerint, hogy éppen egy nagyon nagydarab és erőszakos kandisznóra került a sor. Mint ahogy az lenni szokott, többen mentek, hogy lefogják, míg a böllér megszúrja, de a fránya röfi csak nem akart nyugton maradni, állandóan lerúgta, lerázta magáról az embereket, nem lehetett a közelébe férni. Ráadásul majdnem megharapta a mészárost, szóval végül arra jutottak, hogy ezt a dögöt ilyen módszerrel nem lehet kiirtani. Mit gondol ki erre a részeg elme? Öljük meg gázzal! Úgyis itt van a Pb gáz, gondolták, és egy csövön bevezették a disznó szájába, majd addig úgy tartották a pofáját, amíg valóban el nem kábult, majd meg nem fulladt tőle. Nagyszerű, gondolták, ez is meg van oldva! Jöhet a következő lépés!

Kivéreztetés után jött a pörzsölés, csakhogy itt következett a vicces része a történetnek. A kinyúlt kant elkezdték a lánggal égetni, de azzal nem számoltak, hogy a tüdejében még mindig ott a Pb gáz, ami viszont jó nagy durranással felrobbant, beterítve disznó-darabokkal az összes környékbeli házat. Így aztán se disznó, se vidámság, csak a sok magyarázkodás, hogy mit keres a szomszéd néni kéményében egy méretes sonka (füstölődik, hát nem egyértelmű?). Szóval a tanulság az egész történetben az, hogy hiába gyorsabb és egyszerűbb a Pb gáz használata ilyen célokra, nem árt, ha legalább egyvalaki józanul gondolkodik és megállítja a többieket, mielőtt butaságot csinálnak, különben akár személyi sérülés is lehet a vidámság vége!