Minden jó, ha jó a vége

Kevés olyan hálás téma akad egy baráti társaságban a tréfálkozáshoz, mint az ingatlan. Akár bérlő, akár bérbeadó az ember, garantált, hogy vannak érdekes, őszintén humoros történetei, amelyek középpontjában az otthona vagy leendő, esetleg volt otthona áll, nem is beszélve a társbérletben vagy kollégiumban töltött hónapok, évek viszontagságairól. Ami pedig még ezeknél is jobb, az az ingatlanhirdetés, -vásárlás és -eladás témaköre. Én szerencsés vagyok: gyakran vettem részt ilyesmikben. Barátaim, családtagjaim és kollégáim igen nagy része megszállott költözködő, ez pedig minden esetben hozza magával nem csak a lakhelyváltoztatással kapcsolatos segítői feladatokat, de tanulságok és tapasztalatok egész garmadáját, amelyek aztán kiváló alapot szolgáltatnak majd a következő anekdotázáshoz.

Hasonló tanulságot vonhatott le egy közeli barátom legutóbb, amikor házat adott el Veresegyházon, hogy az árából Hatvanba költözzenek a családjával. Mindent előkészítettek, legalábbis ezt hitték: vevőt is hamar találtak rá, ahogyan az ő következő otthonukat sem volt nehéz megtalálniuk. Az üzletet azonban mielőbb nyélbe kellett volna ütni, s már a papírmunkánál tartottak, amikor az ügyvéd felhívta a figyelmüket a tényre, hogy az adásvételhez energia tanúsítvány szükséges.

energia tanúsítvány

Erről persze nem tudott semmit, ahogyan én sem, amikor kétségbeesett telefonhívás keretében fordult hozzám. Persze nevetni akkor még nem nevettünk, hanem egyből a nyakunkba vettük az internetet: rohanvást keresgéltünk a lehetőségek között, ami nem volt egyszerű, mert mégiscsak a fővároson kívül eső ingatlanról volt szó, valamint mindenképpen szerettünk volna olyan megoldást találni, amely a gyorsnál is gyorsabb. Közben az is kiderült, mit is takar pontosan az energia tanúsítvány fogalma és miért is van rá szükség: ez igazolja az ingatlan energetikai besorolását, segítve ezáltal a vevőnek eldönteni, van-e szükség korszerűsítésre e tekintetben és milyen elvárásokkal is érdemes a vásárlás elébe mennie. Olyan faktorok befolyásolják mint például a nyílászárók állapota, a padló és a födém minősége és szigetelése. Könnyen megértettük, miért is olyan fontosak ezek. Minél magasabb besorolást kap, energiatakarékosság tekintetében annál értékesebb a szóban forgó ház – a vevő annál többet kap a pénzéért, az eladó pedig annál pontosabban tudja megszabni az árat, amelyet kér. Az energiatakarékos ingatlanok a jövő, komfortfokozatuk jelentősen magasabb, mint kevésbé korszerű társaiké, üzemeltetési költségeik pedig észrevehetően alacsonyabbak, azaz hosszú távon igencsak megérik, már csak fűtés szempontjából is.

Sietős, de annál alaposabb kutakodásunk viszonylag hamar elvezetett bennünket az https://e-tanusitas.eu/ oldalra, amelyről már első látásra úgy tűnt, megoldja majd a problémát. Nem okoztak csalódást: könnyedén elérhetőek voltak telefonon, ha pedig úgy akartuk volna, írhattunk volna nekik az internetes felületükön is. Nem kellett sokat várni a helyszíni felmérésre sem. Villámgyorsan kiderült, mely kategóriába esik a ház és bár fel voltunk készülve arra, hogy a hivatalos energia tanúsítványt hosszas várakozás után lehet majd csak átvenni, végül ebben is kellemes meglepetés ért. Több lehetőségünk volt, minddel a kezünkben lett volna az eredmény egy napon belül, végül mégis az e-mail győzött, így a dokumentum hosszútávú megőrzése is megoldódott.

Ahogyan az már a tanulságokkal lenni szokott, mind a ketten lelkesen adtuk körbe a tanúsítványt elkészítő cég elérhetőségeit és láttunk el tanácsokkal mindenkit e tekintetben, aki költözni készült körülöttünk. Az eset immár adekdotává vált, az ingatlan témájú tréfálkozások vassztérő szereplője, ám ez valószínűleg nem fordult volna elő, ha nem találunk ennyire gyors és kényelmes megoldást. A weboldalt én is lekönyvjelzőztem, telefonszámuk elmentve lapul a telefonban. Egy ilyen történet ugyanis sokkal viccesebb, mint kettő.