Egy nem túl poénos sztori a műanyag ablakom javításáról

Voltak már igazán vicces sztorijaim különböző szakterületen jártas mesteremberekkel. Emlékszem például, amikor a nagyothalló, igen csak nehezen mozgó, és már szép korban lévő szomszéd bácsihoz lakatost hívtak ki, konkrétan azért, hogy a bácsi ajtajának a zárját feltörje. A bácsi gondozója ugyanis nagyon elkezdett aggódni, mivel se a telefont nem vette fel, az ajtót se nyitotta ki, és már napok óta nem hallott felőle. Mikor már egy órája nem nyitott ajtót a szomszéd bácsi, a gondozó hölgy nagyon elkezdett aggódni, és lakatost hívott ki. Mindeközben én elmentem egy-két órára otthonról, és visszafelé jövet már messziről láttam, ahogy szegény szomszéd bácsi mindössze centimétereket haladva, szépen lassan jön hazafele a sarki boltból. Alaptalan volt tehát a pánik, hiszen csak a boltba ugrott le a bácsi, bár ez számára majdnem fél napot is igénybe vett. Még a lakatos is egy jót nevetett az egészen. A gondozó viszont már kevésbé volt feldobva.

Az ablakosról szóló történetem már közel sem volt olyan vicces, mint a szomszéd bácsi és a lakatos esete. Ez az egész történet már hónapok óta húzódik. Még tavasz elején vettem észre, hogy a műanyag bukó ablakom a lakásom egyik szobájában folyamatosan magától kinyílik. Ez azért volt kellemetlen, mert éjszakánként azért eléggé le tud még hűlni a levegő tavasszal. Ha a bukó ablak pedig magától nyílik, az az éjszaka közepén is megeshet, és beáramolhat a hideg levegő. Ki akartam hívni az ablakost, hogy nézze már meg, mi lehet az ablakkal, mert éjszaka meg lehet fagyni. Ám éppen akkor ütöttek be a koronavírus miatti korlátozások, és én is, és az ablakos is jobbnak láttuk, ha nem a járvány közepén jön el hozzám. Ő akkor azt mondta, hogy úgyis hamarosan jön a nyár, és a hideg miatt addig úgysem kell aggódni.

Igen ám, de a hideg levegőn kívül az eső is bejuthat a lakásba! Bár való igaz, a nyáron tényleg nem túl sokat foglalkoztam a műanyag ablak problémájával. Annyit azért megtettem, hogy körbenéztem az interneten, hogy mi okozhatja a hibát a műanyag ablakomban. Ezen az oldalon végül meg is találtam a választ. A muanyagablakom.hu cikkében szép részletesen le volt írva az, hogy mi miatt szorulhat javításra a műanyag ablak.

Bár a műanyag ablak ellenállóbb, mint a fa, azért akadhatnak vele is problémák. Azt, hogy a bukó ablak folyamatosan magától kinyílik, például az ezen az oldalon leírtak szerint nagy valószínűséggel az okozza, hogy a zsanérok túl lettek terhelve, és emiatt meglazultak. A laza zsanérok miatt a zár pedig nem talál be a helyére, és nem tartja csukva az ablakot. A helyes megoldás erre a magasságállítás, amit jobb szakemberre hagyni. Miután elolvastam a cikket, már szinte egyből ki is ment a fejemből, hogy cselekedni kellene, és ablakost hívni. Így esett meg az, hogy egy esősebb kora őszi napon az ablak alatti terület teljesen beázott.

Nem lett volna szabad az utolsó pillanatig megoldatlanul hagynom a műanyag ablak problémáját. A saját butaságomnak köszönhetően kisebb kár keletkezett a lakásban. Újra felhívtam hát az ablakost (végre), és szerencsére elég készséges volt. Még aznap ki is jött megjavítani az ablakot, hogy nehogy újabb beázás keletkezzen, és az éjszaka én se fagyjak meg. Most már biztos, hogy nem követem el újra azt a hibát, hogy az utolsó pillanatra hagyom bárminek is a javíttatását, különösen nem az ablakét, ilyenkor ugyanis már szinte mindig túl késő.