Búcsú a bölcsességfogtól

Vicces történetet hallgattam végig a buszon a minap. Két óvodás kislány arról beszélgetett, hogy alig várják már, hogy kinőjön a bölcsességfoguk. Mert akkor ők már biztos okosak lesznek és csupa ötöst kapnak majd az iskolában. Jó mosolyogtam magamban, hisz gyerekkoromban én is azt hittem, hogy a bölcsesség majd akkor érkezik, mikor a bölcsességfog. De hát nem így történt. Sőt.

Nemrég ki kellett húzni a bölcsességfogamat, amitől nagyon féltem. De hála a Fogorvos Budapest rendelőnek, minden rendben volt. Sok kérdésem volt, hogy mi lesz a bölcsességfog eltávolítás után. Mit ehetek, mit ihatok, mi lesz az arcommal, meg fog majd változni? Mikorra gyógyul be? És egyáltalán, mindenre kíváncsi voltam.

Maga a beavatkozás gyakorlatilag zökkenőmentesen zajlott, mivel nem volt begyulladva a fogam. Így nem is fájt maga a húzás, de még mindig hátra volt a nagy kérdés, hogy mi lesz a bölcsességfog eltávolítása után?

Arra számítottam, hogy a kínok kínját élem majd át, ehhez képest alig kellett fájdalomcsillapítóhoz nyúlnom, sőt, még az arcom sem dagadt a duplájára. Azt persze sejtettem, hogy a bölcsességfog eltávolítása után nem lehet majd szilárdat enni, meg alkoholt inni és nagyon kell vigyázni a vérdugóra is, nehogy megnyíljon a seb. Sajnos a tejről is le kellett mondanom egy pár napra, de összességében megérte, hisz a fogamat mindenképp ki kellett húzni.

Abban pedig biztos vagyok, hogy bölcsességfog nélkül is bölcs vagyok. Mint ahogy az óvodás kislányok a buszon is rájönnek majd, hogy a bölcsesség nem jár együtt azzal, hogy ha valakinek bölcsességfoga is van.