Bejártuk a környék összes autós boltját, aztán online rendeltünk

Mindenkinek vannak sikertelen vásárlós történetei, amik a történés pillanatában nagyon fel tudnak idegesíteni, komoly fejtörést tudnak okozni, de pár nap múlva már csak nevet rajta az ember. Életem során többször is előfordult velem ilyen, volt, hogy az áhított cipőt csak a negyedik boltban kaptam meg, hogy egy akciós medencéért a barátaimmal 70 km-t utaztunk, hogy napokig nem sikerült bambusz alátétet vennem, amit utána majdnem minden vegyesboltban találtam. A mostani történetünk főszereplője pedig nem más, mint édesapám és egy autótakaró ponyva, a szituáció pedig nagyon hasonlít az előzőekre. Annyit már most elárulok: nehezen szereztünk autótakaró ponyvát, és ennek több oka is van.

Annyit elmondhatok, hogy a jó autótakaró ponyva ritka, mint a fehér holló. Én teljesen laikusként, mikor arra vállalkoztam, hogy elkísérem apukámat autótakaró ponyvát vásárolni, azt gondoltam, hogy leveszünk egyet a polcról, aztán már végeztünk is, és mehetünk haza. Annyit én is tudtam, hogy nem mindegy, mekkora a méret, de fogalmam sem volt arról, hogy mennyi fajta van, és hogy mennyire nem mindegy, mekkora, vagy milyen anyagból van.

Arra én is gondoltam, hogy valamennyire strapabírónak kell lennie, és nem mindegy, hogy mekkora, mert persze ha túl kicsi, akkor nem lehet vele rendesen letakarni az autót, de nem gondoltam, hogy az is baj, ha egy autótakaró ponyva túl nagy.

Az egész ott kezdődött, hogy 3 hónappal ezelőtt a szüleim lecserélték az autójukat egy SUV-ra. Az előző, 14 éves autójuk után elég nagy váltásnak bizonyult a modern, mindenféle extrával felszerelt autó, amit egyébként alig használnak, mert még új és féltik, apukám továbbra is a 14 éves autójával jár dolgozni, és főként hétvégeken, családi kirándulásokkor, rokonlátogatásokkor, hosszabb távok megtételekor használja az új autót. Mindig kíméli, hiába tudna sokkal gyorsabban menni, mint a régi autójával, nem teszi meg, mert nem meri. Nagyon vigyáz rá.

Amint bejött a jó idő, a szüleim lementek Balatonra a telekre, hiszen a tél után ott is bőven van mit csinálni. Télire ugyanis el van zárva a víz, az áram, és ilyenkor, mikor mi, a gyerekek is lemennénk már egy-egy hétvégére, ki kell ezeket nyitni, illetve a kertben is bőven akad tennivaló.

Szóval amint beköszöntött a jó idő, lementek a Balatonra az új autóval. Csak éppen azzal nem számoltak, hogy itthon mégis csak garázsban áll a szeretett járgány, de ott csak az udvaron, tető nélkül, vagy kint az utcán tudják hagyni az autót. Ez egészen addig nem is jelentett igazán gondot nekik, amíg reggel felkelve a padláson tanyázó nyest lábnyomait meg nem találták a vadiúj autón.

A nyest már évek óta ott tanyázik, de nem sok vizet zavar, ezért sosem szerettük volna kiköltöztetni az egyébként teljesen üres, semmire sem használt padlásról. De a nyesteknek nagyon hosszú a körme és a szüleim rettegtek attól, hogy egy rosszul mért ugrás elég lesz a kisállatnak és az új autó fényezése fogja bánni a dolgot.

Így hát mivel egy kinti garázs építése mégis csak túlzás lett volna egy aprócska nyest miatt, úgy döntöttek, hogy kell egy autótakaró ponyva, ami majd megvédi az új autót a nyest karmaitól, a fáról lepotyogó diótól és a nap erős sugaraitól is. Ezek mind olyan dolgok, amikre korábban nem gondoltak, de tényleg megrövidíthetik a fényezés életét.

autótakaró ponyva
autótakaró ponyva

Mikor hazajöttek, fel is vázolták, hogy egy autótakaró ponyvát kell vennünk a kocsira. Persze lelkesen mondtam is apukámnak, hogy elmegyek vele. Másnap felkerekedtünk és el is mentünk a kedvenc autós boltjába, ahol, mint kiderült, legalább 15 féle autótakaró ponyvát lehet kapni és mind teljesen más méret és anyag.

Mikor megálltunk az autós üzlet ponyváknak kialakított sora előtt, naivan azt hittem, hogy 10 perc és szabadulunk. De apukám még 25 perc elteltével is a ponyvákat nézegette és hasonlította össze. Mint kiderült, elég lehetetlen méretekkel rendelkezik a nem éppen népszerű, koreai gyártmányú autó. Nem sűrűn látni az utcán, és ebből kifolyólag nem olyan könnyű a méreteire autótakaró ponyvát sem találni. A legtöbb ponyva nagyon kicsi lett volna, hiszen sokkal magasabb, mint a szokványos autó. A nagy terepjárókra való ponyvák pedig mint kiderült, túl nagyol voltak.

Én kiegyeztem volna egy nagy ponyvával, hiszen az biztosan takarja az autót, de az sem jó, mert a plusz részbe könnyen belekap a szél és könnyen elrepítheti, illetve a gyűrődésekben sok víz is megragadhat, ami mondjuk 2-3 nap állás után nem lesz annyira kellemes szagú és nehezen lehet kiszárítani. Ezért fontos , hogy méretben megfeleljen egy autótakaró ponyva.

Miután apukám eleget mérgelődött és mind a 15 márka összes méretét végigtanulmányozta, hajlandó volt egy eladó segítségét kérni, aki nagyjából 3 perc alatt megmondta nekünk, hogy nincsen raktáron abban a méretben ponyva, mint ami nekünk kell. Így elhagytuk az üzletet és egy másik ismert autós üzletet vettünk célba, ahol ugyanezt játszottuk el, ugyanezzel az eredménnyel.

Ezután újabb nagyjából 15 km megtétele után egy másik bolt következett, majd egy harmadik, és végül egy hipermarket, ahol élelmiszerek és kerti bútorok mellett autós kellékeket is lehet kapni.

Itt is mindent felforgattunk, apukám már kezdett igazán dühös lenni, hiszen nem lehet, hogy nincsen olyan autótakaró ponyva, ami jó a mi autónkra!

Pedig hiába mentünk el ezek után még két üzletbe, ezekben sem lehetett kapni. Végül hazafelé tartva rákerestem a telefonomon az autó típusára, megnéztem, hogy milyen méretei vannak, majd az egyes autóponyva márkák nevét beírva találtam is olyat, ami jó lenne nekünk.

Ezt el is mondtam apukámnak, aki sajnos, mivel vezetett, nem tudta megnézni a ponyva leírását. otthon egyből bekapcsolta a laptopot és beírta az oldal nevét, ahol találtam az autótakaró ponyvát. ez az oldal az olajwebshop.hu volt.

A ponyva, amit találtam az első próbán átment, méretben tökéletesnek bizonyult. A második kritérium az anyaga volt, ami ebben az esetben szintén jónak bizonyult. Ez a ponyva ugyanis véd az UV ellen, vízálló, véd a fagyástól, a madarak ürülékétől és kellően tartósnak is bizonyult. Az egész napot igénybe vevő autótakaró ponyva vadászat után úgy éreztem, már igazi profi vagyok a dologban, és akár meg is rendelhettem volna, de azért hagytam, hogy apukám alaposan mérlegeljen. Ezen az oldalon ugyanis a nap folyamán körbejárt üzletekkel ellentétben több olyan autótakaró ponyva is kapható, ami a mi, nem éppen szokványos méretű autónkra is tökéletesen megfelel.

Volt miből válogatnia így apukámnak, én pedig képzeletben a fejemet csapkodtam, mert nem jutott hamarabb eszembe egyszerűen csak rákeresni a megfelelő méretre.

Hiába jártunk körbe a nap folyamán számos autós üzletet és még egy hipermarketet is, végül az olajwebshop.hu oldaláról rendeltünk egy olyan ponyvát, ami minden szempontból megfelelt apukám elvárásainak, és az ára is igen kedvező volt. Innen egy bizonyos összeg felett ingyenes a szállítás.

itt egyébként a bolti dobozokkal ellentétben nem csak a ponyva méretei voltak leírva, hanem felsorolták a legtöbb autót, amire pont jók a méretei, így n em kellett azon gondolkoznunk, hogy akkor pontosan mit mértünk, mekkora is volt az autónk, milyen magas. Mert hiába jegyeztük meg ketten is a pontos méreteket, rendszerint kevertük a számukat, így végül felírtam a telefonomba a vásárlás során, hogy nehogy a végén rossz ponyvával térjünk haza. Persze, végül ezzel nem volt gond, mert nem vettünk rossz ponyvát, semmiylen ponyvát sem vettünk.

Az olajwebshopon rendelt ponyva viszont minden szempontból tökéletes volt. Otthon, nyugodt körülmények között tudtuk megnézni az összes ponyvát, nem néztek minket árgus szemekkel az eladók, a dolgozók, vagy a többi vevő, aki szintén a ponyvákat akarta megnézni.

Sokkal jobban szeretek online vásárolni, mert gyorsabb, kényelmesebb. Nem kell sietni, nem kell utazni, nem kell a sorok között bóklászni.

Az olajwebshop.hu-n pedig rengeteg autós holmit lehet vásárolni, nem csak ponyvákat és olajokat. Az autók karbantartásához, ápolásához több dolgot is árulnak, és rengeteg autós folyadékot is lehet itt venni. Vannak olajok, fagyállók, hűtőfolyadékok, klímába töltendő folyadékok is.

Lehet itt venni kiegészítőket, ápolási termékeket is. A szállítás pedig nem kerül sokba, és mint említettem, egy bizonyos összeg felett ingyen is van.

Végül az egész napos rohangálás felesleges volt, és egy életre megtanultuk, hogy mindent előbb az interneten kell keresni, mert sokkal nagyobb eséllyel találkozunk vele, mint a boltban, illetve gyakran olcsóbban is meg lehet venni. A ponyva is jóval olcsóbb volt, mint ennek a márkának a kisebb vagy éppen nagyobb verziói a boltokban.

A ponyva egy pár napon belül meg is érkezett sértetlenül, és ahogyan sejtettük, tökéletesen illeszkedik is az autóra. Így az autó megmenekül a nyest karmaitól, ha a szüleim legközelebb Balatonra mennek.