Alternatív jelentések és a valóság – RackForest

Az emberi elme egyszerűen csodálatos! Olyan végtelen történetet, mesét képes kreálni azzal a végtelen fantáziával és kreativitással, ami benne lakozik, hogy az egészen földöntúli. Mindenki képes erre, de tényleg mindenki! Csak vannak, akik jobban megtalálják annak a módját, hogy hogyan engedjék szabadjára az agyuk ezekért felelős részét, mások pedig jobban gátolják magukat (persze nem feltétlenül tudatosan) az efféle dolgokban. Én mindig büszke voltam rá, hogy a hülyeségre végtelenül fogékony vagyok és az agyam pillanatok alatt képes kreálni többféle szamárságot is egy azon témakörben.

A legutóbb például annak kellett utána néznem a munkahelyemen, hogy milyen szerver hosting szolgáltatók vannak Budapesten. Persze csupa kreatív elnevezésű vállalkozásba futottam bele, de legjobban talán mégis a https://rackforest.com/ tetszett, a “RackForest” elnevezéssel. Rögtön a szemem elé is vetődött, ahogy ezek a rack szekrények erődként tornyosulnak egymás előtt és elképzeltem a szituációt, ahogy Ábel nem a rengetegben van, hanem a Rack erdőben veszik el a VIII. kerület szívében. Na de viccet félretéve, egész érdekes dolgok ezek. Mármint nem az, hogy éppen milyen hülyeséget kreál az agyam, ha meglát egy számára eddig ismeretlen dolgot, hanem inkább az, hogy mennyi olyan “háttérországra” van szükség ahhoz, hogy az általunk megszokott, kényelmes világ jól működhessen.

Itt van például a RackForest. Csupa olyan tevékenységet folytatnak a honlapjuk alapján, amit egy átlagos halandó lehet, hogy életében nem hallott, pedig valójában mindannyian használjuk. Nem telik el nap ugyanis anélkül, hogy használnánk valamilyen okos eszközt, amin felkeresnénk bármilyen honlapot, webshopot, vagy épp feltöltenénk a felhőbe az új fájlokat. Ezekhez mind-mind olyan szolgáltatókra van szükség, akik tárhelyet és szervereket biztosítanak ahhoz, hogy ezek a rendszerek zökkenőmentesen futhassanak. Például ha áramszünet van, egy bank rendszere akkor sem állhat le, csak akkor ha egy előre bejelentett, tervezett üzemszünet van például karbantartás végett. Ezért kell, hogy legyenek olyan cégek, akik helyet biztosítanak például szervereknek – jelen esetben történetesen rack szekrényekben – amelyek vagy a megbízók birtokában vannak, vagy a host cég adja bérbe őket. Ezek olyan telephelyeken találhatók általában, ahol mindentől védve vannak (áramkimaradás, túl magas hőmérséklet, betörés, stb.) és ezek mellett stabilan biztosítható a szerződésben foglalt minden pont (sávszélesség, elérhetőség, support, stb. ). Igaz ez a bérelhető és elhelyezhető szerverekre, tárhelyre, weblapokra, VPN és VPS hálózatokra és persze a különböző felhő típusú tárhelyekre is. Mindegyikre szükségünk van, mindennap használjuk őket, de egyik sem volna ennyire megbízhatóan működő, ha nem lennének a RackForest-hez hasonló szolgáltató cégek.